fredag 21. oktober 2011

Bloggings betydning for journalistikk.

Blogging er noe av det ungdom bruker mye tid på. Vi har i dag mange forskjellige typer bloggere: Kjendisbloggere, humorbloggere "rosabloggere", osv. De skriver om spesielle emner, nesten slik som journalister skriver de. Men hva trådene mellom journalistikk og blogging er, det er det jeg skal finne ut av nå. Og kan bloggingen ha negativ effekt på journalistikk, kan bloggingen sette journalistikken i dårlig lys?

Det som er forskjellen med å være blogger og journalist, er at journalister skriver noe som angår samfunnet. Bloggere skriver om ting som angår dem selv og deres nærmeste. Leserne til blogger må ha interesse for å lese om hva de skriver om. Samtidig som mange blogger om hverdagn, hva de har på seg, hvordan været har vært, så kan det også skje forskjellige ting som faktisk får vanlige bloggere om å blogge om nyheter. Etter 22. juli 2011 tok mange bloggere seg selv i skinnet. Blant annet bloggeren Halvor Harsem, http://konghalvor.blogg.no/. Han er en mann med ironi, sarkasme og humor til tusen, som han gjerne viser frem på bloggen. Etter 22.juli, skrev han tre gripende innlegg om hans følelser og hans opplevelser. Hele kvelden, 22.juli, satt jeg på Twitter og fulgte med på hva både han og andre bloggere/Twittrere skrev. Jeg ble overrasket over at vanlige mennesker fikk med seg mer ting enn hva journalistene fikk med seg. Jeg kunne bare sitte å følge med på Twitter, og jeg fikk med meg alt som skjedde av nyheter. For disse som satt og twitret, hadde kontakter her og der og fikk stadig oppdagteringer. Her er et eksempel på at også blogger og sosiale medier kan brukes som nyhetskanaler.

Det å blogge er også en god måte å kunne øve seg opp til å skrive bra, og man ytre seg ordentlig. Hvis man er opptatt av et tema, så er det ofte at man bryr seg om dette temaet. Da kan man skrive fra hjerterota, og snakker om det man ønsker.
En negativ ting med blogging er at det ikke er noe reglement. Journalister har "Vær varsom-plakaten", men bloggere står fritt til å skrive hva de vil. De fleste bloggere bryr seg ikke om hva de skriver eller legger ut, men de tenker ikke over at det finnes grenser og hvet fall regler for hva de legger ut av hvert fall bilder. Når det kommer til det de skriver, så vet de at, eller de burde vite at de ikke kan skrive og henge ut andre mennesker. Skriver man om en stor hendelse må man være forsiktig med å uttale seg, for flere ting kan gå utover ham eller henne.

Skillet mellom blogging og journalisme er i mine øyne at journalisme er mer alvorlig, og man skal være varsom med alt man skriver uansett hva det handler om.

M.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar